Tomb Raider

Att Tomb Raider-spelen fått en framgångsrik omstart har väl knappat slunkit under någon datorspelares radar. Det ursprungliga spelet släpptes 1996 med stor framgång och har av speljournalister bland annat kallats ett av spelindustrins största steg inom speldesign. Det har också hyllats för att det ledde till att intresset för datorspel breddades demografiskt. Det blev en uppsjö av uppföljare på allehanda spelplattformar, och det producerades även två spelfilmer med Angelina Jolie i huvudrollen. Filmerna fick god kommersiell framgång men mottogs svalt av kritiker. När spelserien nystartades 2013 blev den lite mörkare och mer brutal än föregångarna. Spelen är kostsamt producerade med vacker grafik, bra spelkänsla, och med engagerande story som kommer till liv med hjälp av professionella röstskådespelare. Båda de nya spelen har blivit väl mottagna av kritiker och sålde båda snabbt över en miljon exemplar. Tomb Raider har i skrivande stund sålt 11 miljoner exemplar och uppföljaren ligger på 7 miljoner sålda spel.

Svensk stjärna i huvudrollen

Så med de nya spelens framgång är det knappast förvånande att det blir nystart även i biosalongerna. Vad som kanske är lite mer överraskande är att svenska Alicia Vikander gestaltar Lara Croft i den nya filmen, Tomb Raider. Vikander är en erfaren Hollywood-skådespelare som spelat mot Matt Damon i Jason Bourne och spelat androiden Ava i Ex Machina. Inte minst är hon känd för sin roll i The Danish Girl, för vilken hon vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Precis som Angelina Jolie som just fått en Oscar för sin roll i Girl, Interrupted innan hon medverkade i Lara Croft: Tomb Raider, följer nu Alicia upp sin Oscar med ett bredare projekt som har alla förutsättningar för att bli en box office hit. Trailern som släppts för den nya filmer visar en estetik som håller sig nära de nya, mörkare spelen, med en driven Lara som kämpar sig genom naturliga och mindre naturliga faror i ett skitigt linne med en pilbåge, pistoler, och gott om akrobatik. Alicia berättar i intervjuer hur hon fått träna extremt hårt för att bygga den fysik som krävs för rollen.

I väntan på något gott

Filmen har premiär den 16:e mars, så vi får hålla oss lite innan vi kan bedöma hur Alicia hanterar det stora ansvaret att ta över som Lara Croft. Filmen kommer givetvis att bjuda på spektakulära actionscener, och båda Laras och Vikanders fysik testas hårt. Vikander har nämligen gjort i stort sett allt stuntarbetet själv. I vissa scener som spelades in i forsande vatten blev hon så kall att de fick ta om dem för hennes hud var för blå. Medan vi väntar på filmen kan vi dock stanna kvar i värmen och spela de fantastiska nya spelen, Tomb Raider (2013) och Rise of Tomb Raider (2015). Eller varför inte bjuda på maskerad med roliga teman, t.ex. datorspels-hjältar och hjältinnor eller rakt av Tomb Raider-tema? Fast skall man ta maskeraden på allvar får man kanske ligga på lite med träningen, då Alicia bevisligen lagt till sig med en hel del muskler och inte minst ett gott mått jäklar anamma sedan sina tidigare rollinsatser.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE