För- och nackdelar med barnspel

I dagens skolor har tekniken kommit att bli en naturlig del i undervisningen för barn och ungdomar. Barn har idag tillgång till olika sorters teknik såväl hemma som i skolan. Föräldrar kan med olika program och appar övervaka barnens aktivitet och säkerställa att barnen använder tekniken till nyttiga saker såsom undervisning. Å andra sidan visar forskning idag att tekniken även förstärker barnens självkänsla då de mer självständigt kan lösa problem med t.ex. en surfplatta. Det finns dock ännu fler fördelar som kan ses av att barnen spelar!

Spel för barn

Det vanligaste är att barnlek förknippas med att vara ute och sparka boll eller utföra lekar utomhus. Vad som ska vara den bästa barnleken är ofta diskuteras och vid baby shower lyfts förmodligen frågan om barn och datorspelande flitigt. Spel, med dagens teknik, är dock någonting helt annat än vad det var för 20 år sedan. Spel idag erbjuder barn en uppsjö av utmaningar och ställer krav på såväl språkkunskaper som problemlösningsförmåga.

  • Barn som spelar får ett bättre självförtroende då de självständigt kan ta fram spel, starta igång och lära sig hur spelen fungerar.
  • Spel som Minecraft eller Roblox vars enorma popularitet är kreativa spel där barnen kliver in i en värld som ställer krav på problemlösning och kreativitet.
  • Många spel är idag internetbaserade vilket innebär att barnen även blir en del av en community och därför ökar den sociala samvaron snarare än minskar.

Spelande för barn har alltså många fördelar, men självklart går det även att belysa vissa nackdelar med spelande för barn.

Nackdelar

Barn som är något yngre än andra tenderar att inte ha självdisciplinen att kunna t.ex. lägga ifrån sig telefonen när det är dags att sluta sitt spelande. De kan vara i en ålder då de vill testa gränser och konsekvenserna är helt enkelt att de inte klarar slita sig från sina spel. Det här är samtidigt något som föräldrarna enkelt kan lära sina barn konsekvenserna av och en förutsättning för att spelandet ska ske inom rimliga gränser.

Många av de spel som idag säljs kan vara väldigt kreativa och givande för barnen. De sätts inför att lösa olika problem och måste finna kreativa sätt för att klara av dem. Å andra sidan finns det spel som i huvudsak finns för att tjäna pengar och lyckas på listiga sätt få barnen att köpa olika saker i spelen. Inte sällan kan vi läsa om hur barn lyckas köpa spel för tiotusentals kronor av misstag.

Till syvende och sist har barnspel precis som mycket annat sina för- och nackdelar. Föräldrarna har ett ansvar att kolla vilka spel barnen spelar såväl som när och hur de spelar. På så sätt går det att maximera nyttan med att barnen spelar och minimera de negativa sidorna med spelandet.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE