Rätt kontroll till rätt spel

Spelar du mycket TV-spel själv eller har du ett barn som gör det? Då behöver du minst en spelkontroll, men helst flera. Det första du behöver veta är att det är skillnader på olika kontroller och du måste köpa en som är anpassad till den konsol du har. Har du ett X Box One måste du också köpa rätt typ av xbox one kontroll, en Playstation-kontroll kommer inte vara kompatibel.

Vår erfarenhet är att det är bra att alltid ha en kontroll mer än vad man behöver. Helt plötsligt vill någon spela multiplayerspel eller så går en kontroll sönder lite oväntat. Då är det bra att se till att ha en extra liggande. Det finns dock en hel del saker att tänka igenom innan du köper en ny kontroll till ditt Xbox eller Playstation. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du behöver titta på innan köp.

Specialkontroller

För speciella spel, som till exempel TV-spel som handlar om sport kan du köpa speciella kontroller. Om du till exempel spelar flygsimulatorer kan det vara kul att ha en som ser ut och fungerar som om du styr ett riktigt flygplan. På samma sätt finns det kontroller för bilspel som ger dig en ratt och i vissa fall även kontroller.

Om du eller ni spelar många så kallade FPS-spel (first person shooters, d v s skjutarspel) så finns det både speciella kontroller och olika typer av tillbehör som gör det lättare att sikta. Nackdelen med de här specialkontrollerna är givetvis att de är just extremt specialiserade. Det gör att de inte är särskilt användbara för andra typer av spel. En ”vanlig” kontroll ger helt enkelt mer flexibilitet.

Behöver jag köpa en originalkontroll?

En vanlig fråga är om man behöver köpa en originalkontroll som tillverkas av de som tillverkar just din konsol. De är oftast väldigt dyra medan det finns gott om tredjepartsleverantörer som tillverkar billigare varianter av kontroller. I de flesta fall går det alldeles utmärkt att köpa en billigare variant. Men se till att alla funktioner du behöver finns på den kontrollen. Som alltid är det också klokt att kontrollera olika recensionssajter på internet för att få andra användares omdöme om den kontroll du tittar på. Det kan till exempel vara så att den inte har särskilt lång hållbarhet på sikt eller att den lätt går sönder om den ”råkar” kastas i golvet. Då är det något du behöver ta in i kalkylen.

Sladd eller trådlös

En annan fråga som du behöver ta ställning till innan du köper en ny kontroll till din konsol är om du kan leva med sladd eller om du vill ha en trådlös variant. Nackdelen med en trådlös kontroll är att det finns fler saker som kan gå sönder, samt att den måste laddas med jämna mellanrum. De är också oftast dyrare. En kontroll med sladd riskerar dock vara i vägen och det finns risk att du snubblar på sladden. Så det beror mycket på hur ditt rum är utformat och på hur pass bra ni är på att lägga undan kontrollen efter att den använts.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE