Spel på datorn

Spel på datorn

På 1950-talet utvecklades en rad dataspel som skulle komma att bli stilbildande. De kanske ser omoderna och skrattretande ut nu med den teknik som används idag, men när de kom var de revolutionerande och helt fantastiska. I framtiden skrattas det säkert åt de spel som spelas idag.

Inside a flight simulator

Utvecklingen tar fart

Tennis for Two, ett tennisspel där spelarna befann sig på var sin sida om skärmen och sköt en boll mellan sig kom 1958. Detta spel skulle senare visa sig ligga till grund för Pong som blev det första arkadspelet vilket tjänade in stora pengar åt sin tillverkare Atari. Tack vara spelet blev företaget faktiskt det snabbast växande företaget i USA och spelet har sedan släppts i massor av olika varianter genom åren. Under 70- och 80-talet tillverkas mängder av klassiker som Space Invaders, Asteroids, Pac-Man, Donkey Kong, Super Mario Bros och Tetris.

Dagens Spel

Med den utveckling i teknik, framför allt när det gäller snabbare och bättre grafikkort och datorer, är spelindustrin under ständig utveckling. Både när det gäller att utveckla redan befintliga spel och när det gäller att utveckla nya. När det kommer till spel är det dock inte alltid teknikens utveckling som borgar för att ett spel skall slå igenom eller bli populärt. Exempelvis kan nämnas att Tetris, som kom 1984, fortfarande toppar listan av antal sålda kopior med 135 miljoner sålda exemplar. Idag spelas inte spel bara på datorer eller på spelkonsoler utan också via läsplattor och telefoner, en helt ny marknad för de gamla klassikerna.

Simulatorspel

Spel behöver inte alltid bara vara för nöjes skull. Med den datorkraft som finns tillgänglig idag finns möjlighet att skapa miljöer som är mycket verklighetstrogna och realistiska. Men inte bara för att få fram en spelupplevelse. Det finns exempelvis flygsimulatorer som idag används för att träna piloter för kritiska händelser eller för en grundutbildning innan man flyger på riktigt. Simulatorn är samma mjukvara som spelaren hemma i vardagsrummet använder. Spelaren spelar för nöjes skull medan piloten kan lära sig att hantera en händelse som kan rädda hundratals liv. Idag finns det inte bara flygsimulatorer utan även simulatorer för båtar, tåg, byggnationer och lantbruk.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE