Plattformsspel

 

En av de allra första typerna av spel som kom till datorer, konsoller och arkadsspel var det som kallas för plattformsspel. Utmärkande för denna typ av spel är att de spelas på en eller flera fixa banor där du styr din gubbe från ena änden av banan till den andra. Längs vägen ska du forcera en mängd fasta eller rörliga hinder och ofta också samla saker som mynt eller svampar.

Gemensamt för de flesta plattformsspel är att de har en hopp-knapp. Ofta är det så att gubben springer av sig själv även om du i vissa fall kan påverka hastigheten, men ditt främsta jobb är att se till att hoppa när det behövs. Antingen för att Donkey Kong rullar tunnor mot dig som du måste ta dig över, elleDonkey_Kong_Screen_3r för att hjälpa Sonic the Hedgehog ta sig fram längs sin bana.

Plattformsspelen är populära än idag, men när de var som mest populära stod den här typen av spel för mellan en tredjedel och en fjärdedel av hela spelmarknaden. Idag har andra spel tagit över mycket och plattformsspel utgör idag bara cirka 2 % av den totala marknaden, men det gör dem inte mindre kul. Utvecklingen har också gått framåt även här i och med att de stora spelföretagen fortsatt satsa på sina gamla hjältar som Super Mario och Sonic the Hedgehog och utvecklat dem i takt med tekniken. Det finns idag bland annat plattformsspel i 3D och med rollspelsinslag. Mobiltelefonernas utveckling som spelplattform är också något som gör att plattformsspelen lär både bibehålla och utöka sin popularitet framöver. Ett av de mest populära spelen på mobiltelefon och surfplatta är just ett plattformsspel: Temple Run där du styr din gubbe genom en bana i form av ett gammalt tempel i djungel och samlar så många guldmynt som möjligt. Se till att inte falla av!

För dig som vill testa att köra ett plattformsspelslikande äventyr In Real Life kan rekommenderas att testa på Äventyrsbanan i Stockholm där du antingen som privatperson eller som en teambuilding i Stockholm får testa på bland annat en höghöjdsbana ute i skogen. Det är riktigt kul, och garanterat fritt från stora apor som kastar tunnor på dig.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE