Mario Kart

Nästan så länge som det har funnits tv-spel har det funnits tv-spel som simulerar olika former av racing med bilar, vare sig det handlar om Formel 1 eller rally i lera. En serie bilspel som ligger många spelare lite extra varmt om hjärtat är dock Mariokart, som ges ut av Nintendo. Det beror antagligen på att spelare i Mariokart kan återse många av sina favoritkaraktärer från andra tv-spel utgivna av Nintendo, som Mario, Luigi, Donkey Kong, Peach och Toad. Konceptet bakom Mario Kart-serien är nämligen enkelt: alla figurer från Nintendos klassiska spelserie Super Mario tävlar mot varandra i gokart.MK8_Mario_Circuit

Trots dess enkla grundkoncept, eller kanske tack vare det, har Mariokart blivit ytterligare en klassisk spelserie från Nintendo med många fans, och i skrivande stund finns det elva spel i serien, om man räknar in arkadspelen. Det allra första släpptes år 1993 till konsolen Super Nintendo, och hette helt enkelt Super Mario Kart. Ända sedan det första spelet har spelmekanismerna varit desamma, med små variationer. Spelarna tävlar runt en bana (med ett tema från något av Mario-spelen) med den bil och figur de valt. Längs banans gång finns lådor med olika föremål, som spelarna kan använda som vapen mot varandra. Det kan vara allt från målsökande sköldpaddsskal och blixtar som gör alla andra spelare små till bananskal som läggs ut på banan och bläckfiskar som sprutar bläck på motspelarnas skärm. Det finns också föremål som ger spelaren en fördel, till exempel svampar som ger gokarten en rivstart och stjärnor som gör spelaren oskadlig – men mycket skadlig för andra.

Det finns också flera spellägen förutom Grand Prix, som beskrivs ovan. Ett exempel är Battle, då spelarna inom ett visst område försöker sätta varandra ur spel genom att poppa alla ballonger som är fästa på motspelarnas gokarts. Precis som i Grand Prix-läget har de föremålen till hjälp. Från och med Mario Kart 8, det senaste spelet i serien till Nintendo Wii U, kan Battle också spelas på vanliga banor.

Om du vill åka gokart på riktigt, och inte bara i ett tv-spel, ska du åka till O’Learys i Kista. Där finns nämligen Europas modernaste inomhusbana för gokart, vilket gör det till det bästa stället att åka gokart i Stockholm.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE