The Legend of Zelda

Nästan alla ungdomar och unga vuxna idag känner nog till det klassiska spelet Zelda som först kom ut år 1986 till Nintendo. Zelda är namnet på den prinsessa som är en av spelets protagonister och som har begivit sig på äventyr i i kamp mot den onde antagonisten Ganondorf. Huvudserien består av omkring 20 spel, hösten 2017, men det stannar inte där utan Zelda dyker upp i många fler spel och även i helt andra populärkulturella sammanhang som filmer och TV-serier. Det finns ingen annan spelserie som getts ut under en längre tidsrymd än The Legend of Zelda. Många av dem som nu upptäcker charmen i konceptet var inte ens födda när den tionde delen av berättelsen om Zelda nådde butikshyllorna för mer än femton år sedan. I det här blogginlägget ska vi försöka gå igenom vad vi tror det beror på att Zelda blivit så populär samt titta lite närmre på hur spelet påverkat bland annat andra spelskapare.

Vad gör Zelda till en sådan succé?

I Zelda serien är inte berättelsen lika strömlinjeformad som i många andra spel. Det är inte riktigt som att vara huvudpersonen i en film där man tas med på en resa med tydliga hållpunkter. I The Legend of Zelda är man istället fri att upptäcka världen helt i sin egen takt. De är något många uppskattar och som blivit stilbildande för en hel genre av spel med liknande koncept. Något annat som Zelda spelen fått mycket beröm för under årens lopp är den fina balansgången mellan strider och små pussel man måste lösa för att komma djupare in i berättelsen. Den vanligaste kritiken mot spelet är att den kvinnliga huvudrollen Zelda ofta är en vän prinsessa som ska raddas av den manliga hjälten Link. I vissa av spelen är hon en inkarnation av en gudinna och inte på något sätt försvarslös. Trots de enorma framgångarna fortsätter serien att utvecklas. The Legend of Zelda kommer till mobilen enligt ett tillkännagivande från Nintendo och med tanke på hur bra mobiltelefonerna blivit som spelplattformar är detta en mycket intressant nyhet.

Alla spelen anses vara bra

Spelen om Zelda går av stapeln i en fantasifull värld med magi, monster och mäktiga föremål. Ändå är den på något vis trovärdig inom sina egna ramar och det är mycket lätt att sugas in dramat. En annan av de saker man inte får glömma, i en diskussion om varför serien är så framgångsrik, är det faktum att alla delar i serien håller hög kvalitet. Till skillnad från Final Fantasy och andra serier i samma genre har alla spel om Zelda blivit framgångsrika. The Legend of Zelda har även givit upphov till en TV-serie med samma namn och karaktärerna återfinns ett stort antal seriealbum. Bland annat inom den japanska Manga traditionen. Zelda har dessutom blivit ett starkt franchise med fans över hela världen som köper Zelda inspirerade produkter. Så länge det inte handlar om varumärkesintrång kan företag som medtryck hjälpa dig att designa dina egna produkter med tryck inspirerat från The Legend of Zelda.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE