South Park: The Stick of Truth

South Park: The Stick of Truth är ett dator- och tv-spel baserat på den populära TV-serien South Park. Det kom ut i mars 2014 till PC, Xbox 360 och Playstation 3, men hade då varit under utveckling ända sedan 2009. Det har släppts en del tidigare spel på South Park-temat men The Stick of Truth är det första spelet som rent grafiskt ser ut exakt som TV-serien.

Man skulle också kunna säga att spelet är som ett enda långt South Park-avsnitt, fast interaktivt. South Park-skaparna har varit tungt involverade under utvecklingen av spelet och skrivit manus, gjort röstskådespeleri med mera. Alla fans av South Park kommer också känna igen sig väldigt väl i spelet då alla de kända karaktärerna är med. Bland annat får vi träffa Cartman, Stan, Kyle, Kenny, Timmy, Mr. Mackey, Mr. Garrison och de vapentokiga vännerna Jimbo och Ned.

Själv spelar man som ”New Kid” och kan i början av spelet skräddarsy utseendet på sin karaktär. Under spelets gång samlar man dessutom på sig diverse frisyrer, skägg, glasögon och annat man kan utsmycka sin karaktär med.

Rent genremässigt är spelet ett turordningsbaserat fantasyrollspel. Handlingen kretsar just kring ”The Stick of Truth” som i barnens fantasivärld bli en magisk stav som kontrollerar universum. Till en början tillhör man Cartmans gäng, som består av människor, och deras motståndare är en grupp andra barn utklädda till alver. Under spelets gång ges man dock flera gånger chansen att byta sida.

Uppföljare och mobilspel

2017 släpptes även uppföljaren South Park: The Fractured but Whole: och mobilspelet South Park: Phone Destroyer. Medan det förstnämnda är uppbyggt ungefär som Stick of Truth är Phone Destroyer ett renodlat mobilspel. Spel till mobila enheter måste oftast specialdesignas för pekskärmsgränssnittet och är man en riktig hardcoregamer föredrar man kanske istället en fysisk handkontroll med knappar och spakar. Sådana finns också att köpa till mobilen, från sajter som teknikdelar.se och liknande. Vissa handkontroller ansluts trådlöst via bluetooth medan andra modeller använder sig av mobilens USB-port. Det är dock långt ifrån alla mobilspel som har stöd för fysiska handkontroller.

South Park: The Fractured but Whole är också det ett rollspel men där South Park-barnen spelar som sina superhjälte-alter egon. Även här spelar man som karaktären ”New Kid” och South Park-skaparna Trey Parker and Matt Stone har även här varit tungt involverade i utvecklingen av spelet. Precis som föregångaren fick det övervägande goda omdömen från spelkritiker världen över.

Som vanligt i denna typ av spel finns en story med tillhörande uppdrag att utföra, men man får även en mängd olika sidouppdrag som kan ge vissa fördelar i spelet om man utför dem. Då och då måste man också strida och här handlar det om turordningsbaserade strider där det gäller att vara lite strategisk. Vissa kan nog tycka att denna del av spelet inte riktigt tilltalar dem, utan vill mer njuta av storyn och den skruvade humorn som är precis som i TV-serien. Då kan man välja att spela i ”casual”-läget för att göra striderna lite lättare.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE