Ungdomar lär sig bättre engelska när de spelar

Det är ofta man hör folk från äldre generationer tycka att ungdomar nu för tiden spenderar för mycket tid på att spela datorspel. Det sägs att datorspel är ett slöseri med tid, att det är skadligt eftersom det är en stillasittande aktivitet, och dessutom kan det vara väldigt våldsamt. Men det finns faktiskt studier som visar att man kan ha nytta av att spela spel. Man kan förbättra sin hand-öga koordination, öva på problemlösning och samarbete när man spelar online med andra, och man kan även bli bättre på engelska.

Nyttigt med media på originalspråket

En ny studie från Karlstads universitet visar att Genom att spela datorspel online lär sig många ungdomar avancerad engelska. Detta är inte så konstigt, eftersom de allra flesta spel som spelas i Sverige är på engelska. Det finns också studier som säger att svenskar ofta har lättare att bli bra på engelska än exempelvis fransmän och tyskar. En trolig anledning till detta är att i Frankrike och Tyskland är det vanligt att dubba alla spelfilmer och tv-program. I de länderna får folk nästan alltid höra sitt eget modersmål när de går på bio eller tittar på tv. I Sverige däremot, är dubbningskulturen annorlunda – här dubbas i princip bara filmer och serier som är riktade till små barn.

Spel är interaktiva

När svenskar tittar på film får de alltså oftast höra dialogen på engelska, och det ger oss ett försprång i att lära oss språket. Ungdomar blir exponerade för engelska många gånger per dag, och det är positivt att det inte bara är i skolundervisningen utan även i media de tycker om och väljer att konsumera på fritiden – det ger större motivation att lära sig. Det finns en faktor som gör att man kan lära sig ännu mer av att spela spel än att titta på film – spel är interaktiva, så för att lyckas måste man förstå vad som händer. I just onlinespel är det också nödvändigt att kommunicera med andra spelare för att lyckas, vilket oftast sker på engelska.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE