Schackspel på datorn

Schackspel på datorn

Spel som schack, backgammon och luffarschack har funnits under tusentals år. Med datorspelens intågande finns en uppsjö med hightech-varianter av dessa gamla traditionella spel i nya versioner som ger en extra twist till spelandet.

Everything is ready for the new chess game to begin

Schack

De första schackspelen för datorn uppfanns faktiskt innan datorn uppfunnits. Alan Turing, främst känd för att han knäckte Enigmakoden bidrog till de allierades framgång i andra världskriget, förutsåg att datorer skulle uppfinnas och att dessa skulle vara mycket lämpade för schack. Instruktioner till det första schackspelet på dator skrev Turing vid andra världskrigets slut. Det skulle dock dröja ända till 1996 innan en schackdator vann i en match mot en regerande schackmästare. Det var IBMs schackdator ”Deep Blue” slog Garri Kasparov. I dag betraktas en modern dator som oslagbar för en människa, oavsett hur skicklig personen här.

Matematik

I schack handlar det mycket om att fundera ut och beräkna dels sitt eget drag men också motståndarens. Efter de två första dragen (halvdragen) i schack är det 1600 ställningar som skall utvärderas. Efter nästa två drag är det över två miljoner och efter tre drag passeras fyra miljarder. Här har datorn ett enormt övertag med sina snabba beräkningar.

Dagens datorer klarar att göra dessa uträkningar relativt enkelt och snabbt. Problemet som datorn ställs inför är att drag som kommer att göras av motståndaren inte kan beräknas. En människa är oberäknelig. Datorn kan därför bara titta på de drag som gjorts och göra sina beräkningar efter detta. Detta löser man dock genom att ha olika kända strategier i en databas. Datorn kan på detta sätt känna igen den strategi som motspelaren använder sig av.

Ny teknik

De nya enheterna som surfplattor och telefoner har visat sig vara mycket väl lämpade för schack. De ger dessutom en verklighetstrogen spelkänsla med sina pekskärmar, i jämförelse med musklick. Den nya tekniken ger också möjlighet att spela mot andra i hela världen och inte bara mot datorn.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE