Pac-Man

Pac-Man är ett arkadspel som skapades av den japanske speldesignern Toru Iwatani. Pac-Man är ett av de mest kända arkadspelen som någonsin har gjorts. Den första versionen pacmance1av Pac-Man gavs ut 1980 och därefter har det gjorts mer än 30 uppföljare. Förutom spel har det även gjorts animerade tv-serier, kläder, leksaker och andra prylar inspirerade av Pac-Man. Spelet blev snabbt en stor succé och idag är Pac-Man något av en symbol för 1980-talets populärkultur. På 1990-talet beräknades det att arkadspelen med Pac-Man hade dragit in mer än 2,5 miljarder dollar.

Enkelt men kul

Spelmekaniken i Pac-Man är mycket enkel och lätt att lära sig. Spelaren styr den gula, runda figuren Pac-Man genom en labyrint och äter små prickar som ger poäng. När alla prickar är uppätna är banan avklarad och nästa kan börja. Det hela försvåras dock av att det finns fyra spöken i labyrinten som gör allt för att fånga Pac-Man. Spökena heter Blinky, Pinky, Inky och Clyde. Om någon av dem lyckas fånga Pac-Man förlorar han ett liv. Lyckligtvis finns det dock fyra specialprickar i labyrinten och när Pac-Man äter en sådan kan han tillfälligt jaga och äta spökena. Om Pac-Man äter ett spöke blir de utslagna för en stund och Pac-Man kan koncentrera sig på att äta prickar utan att behöva oroa sig för spöken. Det var mycket tack vare spelets enkelhet som Pac-Man lyckades bli så populärt. Många nutida speldesigners har fått inspiration Från Pacman och Super Mario och andra spelklassiker. De beprövade spelkoncepten håller än idag.

Många spel i serien

Genom åren har det gjorts mer än 30 licensierade Pac-Man-spel på olika plattformar. Dessutom har de gjorts otaliga imitationer. Några av de mer kända uppföljarna är ”Jr. Pac-Man” och ”Ms. Pac-Man”. Huvudpersonerna är nya men i övrigt liknar spelen de ursprungliga Pac-Man-spelen. I ”Ms. Pac-Man” spelar man en kvinnlig version av Pac-Man. Pac-Man var ett av de första spelen som lockade många kvinnliga spelare och utvecklarna ville tacka dem genom att använda en kvinnlig figur i spelet. Många anser att ”Ms. Pac-Man” är det bästa spelet i hela serien. 1984 medverkade figurerna i plattformsspelet Pac-Land. 1987 gjordes Pac-Mania som använde sig av 3D-liknande isometrisk projektion som var modern för tiden. I början av 2010-talet kom Pac-Man till moderna smarttelefoner och surfplattor. Den 21-23 maj 2010 gjorde Google om sin logga till en spelbar version av Pac-Man för att hylla den populära figurens 30-årsdag. Pac-Man-spelet blev populärt och Google bestämde sig för att göra en permanent sida där folk kan spela spelet.

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PLAYRAY.SE